• Approaches for reducing the iodine content of the brown seaweed Saccharina latissima—effects on sensory properties 

      Krook, Johanna Mathilda Liberg; Duinker, Arne; Larssen, Wenche Merete Emblem; Birkeland, Ingri Mjelde; Skeie, Siv Borghild; Horn, Svein Jarle; Stevant, Pierrick Francois Denis (Peer reviewed; Journal article, 2023)
      The effects of steam- or warm water treatments of the brown seaweed Saccharina latissima on iodine content and nutrient and sensory profiles were investigated. Warm freshwater or seawater treatments reduced the dry weight ...
    • Mot en ny havnæring for tare? : Muligheter og utfordringer for dyrking av alger i Norge 

      Norderhaug, Kjell Magnus; Skjermo, Jorunn; Kolstad, Kari; Broch, Ole Jacob; Ergon, Åshild; Handå, Aleksander; Horn, Svein Jarle; Lock, Erik-Jan; Øverland, Margareth (Fisken og havet;2020 - 5, Research report, 2020)
      Behovet for bærekraftig produksjon av mat fra havet har aktualisert dyrking av tang og tare. Selv om potensialet for dyrking er stort i Norge er produksjonen på prøvestadiet på grunn av utfordringer knyttet til marked, ...